فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر نیک پژوه، محمدعلی سیف ربیعی، زهرا صنایی* صفحات 229-232

    ارتقای سلامت روند توانمندسازی افراد در جهت افزایش کنترل بر روی ارتقای سلامتی شان است. بیمارستان ها باید نقش مهمی در ارتقای سلامت، پیشگیری از بیماری ها و تامین خدمات بازتوانی ایفا کنند. رویکرد غالب در مدیریت کیفیت بیمارستان ها از طریق تنظیم استانداردهای خدمات می باشد.  در سال 2006 میلادی 5 استاندارد و 24 استاندارد فرعی برای خودارزیابی بیمارستانهای ارتقادهنده سلامت از سوی سازمان جهانی بهداشت منتشر گردید. این ابزار به زبان فارسی ترجمه شده و از طریق وب سایت مجله ناشر در دسترس بیمارستانهای ایرانی قرار دارد. این استانداردها همراه با استانداردهای فرعی در خودارزیابی بیمارستانهایی که تمایل به استقرار این استانداردها داشتند تا سال 2020 استفاده می شد. برخی از بیمارستان های ایرانی هم از این ابزار برای خودارزیابی استفاده کرده اند. در سال 2020  استانداردهای بیمارستانهای ارتقادهنده سلامت (HPH) ، پس از بازنگری به 5 استاندارد و 18 استاندارد فرعی تبدیل شد که با استراتژی جدیدجهانی بیمارستانهای ارتقادهنده سلامت (HPH) برای سالهای 2025-2021 هماهنگ است. هم اکنون این استانداردها به زبان فارسی ترجمه شده است و در وب سایت شبکه بیمارستانهای ارتقادهنده سلامت سازمان جهانی بهداشت برای استفاده در خودارزیابی بیمارستانهای ایرانی در دسترس است.

    کلیدواژگان: بیمارستان های ارتقادهنده سلامت، ارتقای سلامت، استاندارد
  • سونیا احمدی، حسین اشتریان*، فاطمه رجعتی، افشین الماسی صفحات 233-248
    زمینه و هدف

    فعالیت بدنی عامل بسیار مهم در ارتقاء سطح سلامت زنان است . افت چشم گیر فعالیت بدنی که ارمغان مدرنیته در جامعه روستایی است ، سلامت این گروه از زنان را تهدید می کند. .این مطالعه با هدف تعیین تاثیر توانمندسازی اجتماعی بر عوامل فردی، اجتماعی و محیطی موثر بر فعالیت های فیزیکی در زنان روستایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه نیمه تجربی قبل-بعد بدون گروه کنترل در60 نفر از زنان روستای کرماجان شهرستان کنگاور با انتخاب تصادفی اجرا شد. در ابتدا نیاز سنجی جهت شناسایی تسهیل گرها و موانع فیزیکی فعالیت بدنی زنان با روش مصاحبه گروهی انجام شد و نتایج حاصله چارچوب مداخلات توانمندسازی قرارگرفت. عوامل فردی بر اساس پرسشنامه های سنجش آگاهی از فعالیت بدنی، سنجش فعالیت بدنی (IPAQ)، خودکارآمدی فعالیت بدنی (ESES)، موانع و فواید درک شده فعالیت فیزیکی (Sechrist ) و  محیط اجتماعی نیز توسط دو پرسشنامه حمایت اجتماعی و پرسشنامه محیط فیزیکی قبل و بعد از مداخله اجتماعی- آموزشی سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون های آماری ویل کاکسون به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش 26 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی زنان مورد مطالعه (7/30± 30/45) سال بود . میانگین آگاهی از فعالیت بدنی از (2/68±3/72) به (1/46± 6/68) ، میانگین خودکارآمدی از (6/58±25/52) به (6/73±63/75) ، میانگین نمره موانع محیطی از (2/65±9/88) به (1/84±18/87) ؛ میانگین حمایت اجتماعی از (2/54±8/33) به (4/09±12/75) و میانگین میزان فعالیت بدنی از (186/08± 93/08) به (104/84±126/08) تغییرات معناداری یافتند (0/001>p). میانگین درک موانع وفواید از (11/79±143/60) به (9/38±144/82) تغییر یافت که معنادار نبود (p>0/13) <p).

    نتیجه گیری

    توانمندسازی جامعه روستایی می تواند به افزایش آگاهی و خود کارآمدی و میزان فعالیت جسمی زنان و افزایش حمایت اجتماعی از زنان روستایی و تغییرات محیطی مورد نیاز در روستا منجر شود </p).

    کلیدواژگان: ورزش، فعالیت بدنی، ارتقاء سلامت، زنان، توانمندسازی، خودکارآمدی
  • سعیده حکیمیان، ربیع الله فرمانبر، ابولحسن افکار، سعید امیدی، محمود حیدری* صفحات 249-261
    زمینه و هدف

    صدا شایع ترین آلاینده فیزیکی محیط کار در دنیا محسوب می گردد که مشکلات جسمی و روانی مختلفی را ایجاد می نماید. در برنامه مدیریت صدا در محیط کار، در کنار روش های کنترل مهندسی، اجرای مدون برنامه آموزشی اثربخش از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی نظریه محور بر میزان استفاده از وسایل حفاظت شنوایی در کارگران کارخانجات نساجی شهر رشت درسال 1398 می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک تحقیق توصیفی- مقطعی تصادفی شاهددار است که در دو صنعت نساجی برای 96 کارگر در رشت در سال 1398 انجام شده است. از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انتخاب کارگران دو کارخانه از بین 10 کارخانه استفاده شد و 48 نفر به عنوان گروه مداخله و 48 نفر به عنوان گروه کنترل با سطح قرار گرفتن در معرض صدا بالاتر از 85 دسی بل انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل سوالات دموگرافیک و پرسشنامه خود ایفاء به منظور سنجش غیرمستقیم سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود. برنامه مداخله شامل 4 جلسه آموزش گروهی به همراه کتابچه آموزشی و پمفلت بود. ضریب نسبت روایی محتوا  و شاخص روایی محتوا و ضریب آلفای کرونباخ  پرسشنامه مربوطه محاسبه شد. داده ها در نرم افزار 20 SPSS با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بعد از مداخله آموزشی میانگین سازه نگرش نسبت به رفتار به صورت معنی داری از 2/08 به 3/38، هنجار انتزاعی از 2/05 به 3/32، کنترل رفتاری درک شده از 3/20 به 4/63، قصد رفتاری از 1/38 به 3/12 و عملکرد گروه مداخله از 1/2 به 2/74 نسبت به گروه کنترل، افزایش یافت (0/001>p).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده موجب بهبود استفاده از گوشی حفاظت شنوایی می شود. بنابراین، نظریه رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان یک چارچوب نظری برای طراحی و اجرای برنامه مدیریت صدا در صنایع مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گوشی حفاظت شنوایی، تغییر رفتار، آموزش سلامت، افت شنوایی ناشی از صدا، نظریه، نساجی
  • سارا سلیمانی، محتشم غفاری، سکینه رخشنده رو* صفحات 262-274
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین عوامل در بهبود وضعیت عملکردی سالمندان احساس خودکار آمدی می باشد. پژوهش حاضر با  هدف تعیین تاثیر مداخله نظریه محور بر خودکارآمدی و عملکرد روزانه سالمندان مقیم خانه های سالمندان شهر اصفهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مداخله ای است که در سال1400 بر روی 128 سالمند مقیم در مراکز مراقبت از سالمندان شهر اصفهان انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری خوشه ای وارد مطالعه شده اند. گروه مداخله، چهار جلسه مورد آموزش قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خودکارآمدی در تکالیف روزمره سالمندان و پرسشنامه فعالیت روزانه زندگی سالمندان  بود. سطح خودکارآمدی و فعالیت روزمره زندگی سالمندان در سه مرحله قبل، یک هفته و دو ماه پس از مداخله اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از 16SPSS و آزمون های تحلیل واریانس با اندازه های تکراری تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    اختلاف آماری معنی داری در میانگین نمرات خودکارآمدی در انجام فعالیت های روزانه و دشوار زندگی در مراحل یک هفته و دوماه بعد از مداخله مشاهده شد (P<0/001). گروه مداخله به طور معنی داری خودکارآمدی و سطح فعالیت روزمره زندگی بالاتری را یک هفته و دوماه پس از مداخله نسبت به گروه کنترل نشان دادند (P<0/001).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی طبق نظریه خودکارآمدی بندورا توانست سبب ارتقا احساس خودکارآمدی در سالمندان ساکن در مراکز نگهداری از سالمندان گردد. همچنین مداخلات منجر به بهبود سطح فعالیت روزمره زندگی سالمندان مراکز شد.

    کلیدواژگان: سالمندان، خودکارآمدی، عملکرد روزانه، آموزش
  • غلامرضا مسعودی، مجتبی کندری*، محمدهادی عباسی، حسین انصاری، معصومه رهدار صفحات 275-288
    زمینه و هدف

    کووید 19، در سال های اخیر مهم ترین تهدید سلامت بوده و جمعیت های توسعه نیافته روستایی در برابر خطرات بیماری از جمله مرگ، آسیب‎پذیرتر هستند. این مطالعه با هدف بررسی رفتارهای پیشگیری از کووید 19 بر اساس مدل توسعه یافته موازی در جمعیت های روستایی منطقه سیستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در دوره زمانی فروردین تا شهریور 1401 بر روی 900 نفر از روستاییان 65-18 سال منطقه سیستان با استفاده از نمونه‏ گیری تصادفی چند مرحله‏ای انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن با نظر متخصصان و تست آلفای کرونباخ تایید شده بود انجام گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و آمار تحلیلی (آزمون های کای دو، تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی) در نرم افزار نسخه 21 SPSS در سطح معناداری 05/0>P تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    مشارکت کنندگان در حیطه ‏های آگاهی، حساسیت، شدت، خودکارآمدی، اثربخشی پاسخ درک‏شده و رفتار به ترتیب 86/75، 81/49، 81/91، 78/85، 79//74و 82/86 درصد نمره کل را کسب کرده بودند. اکثریت افراد (54/6%) در فرآیند کنترل ترس قرار داشته و کارآمدی درک شده 12% رفتارهای پیشگیری از کووید 19 را پیش‏ بینی می کرد (p<0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که افراد مورد مطالعه از ارزیابی مقابله ضعیف‎تری نسبت به ارزیابی تهدید برخوردار بودند و اکثریت آن ها در فرآیند کنترل ترس قرار داشتند. لذا برای ترغیب افراد برای انجام اقدامات پیشگیرانه از بیماری، انجام مداخلات آموزشی در جهت ارتقای ارزیابی مقابله ضروری است.

    کلیدواژگان: رفتار، کارآمدی، کووید 19، جمعیت روستایی
  • همام الدین جوادزاده*، مرضیه محمودی، مهنوش رئیسی، رحمت الله خسروان پور صفحات 289-301
    زمینه و هدف

    استفاده از بازیهای دیجیتالی در میان نوجوانان شیوع بالایی دارد و می تواند سلامت جسم و روان آنها را به طور ناخوشایندی تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل پیشگویی کننده مراحل تغییر انجام بازیهای دیجیتالی با استفاده از الگوی فرانظری در دانش آموزان مقطع متوسطه شهر بوشهر در سال 1399 انجام شد.  

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 703 دانش آموز دختر و پسر دوره دوم متوسطه مدارس شهر بوشهر صورت گرفت. نمونه ها به صورت تصادفی خوشه ای چند مرحله ای از 6 مدرسه پسرانه و 5 مدرسه دخترانه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته مشتمل بر 5 بخش (اطلاعات جمعیت شناختی، مراحل تغییر، خودکارآمدی، موازنه تصمیم گیری و فرایندهای دهگانه تغییر)، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 22 ویرایش و با استفاده از شاخص های توصیفی، تحلیل واریانس یکطرفه، آزمون کای دو و رگرسیون لجیستیک رتبه ای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    خودکارآمدی، تسکین نمایشی و آزادی اجتماعی پیشگویی کننده های مراحل تغییر کاهش و ترک بازیهای دیجیتالی بودند. بدین معنا که دانش آموزان با خودکارآمدی بالاتر (1/054=P=0/037, OR)، شانس بیشتری برای قرارگیری در مراحل بالاتر تغییر را داشته و با افزایش یک واحد نمره تسکین نمایشی (1/09=P=0/025, OR) و آزادی اجتماعی ((1/135=P<0/001, OR)، شانس افراد برای قرار گرفتن در مراحل بالای تغییر بیشتر شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد طراحی مداخلات آموزشی مبتنی بر متغیرهای خودکارآمدی و در نظر گرفتن فرایندهای تغییر تسکین نمایشی و آزادی اجتماعی که شانس افراد را برای قرارگیری در مراحل بالاتر تغییر بیشتر می نماید، در کاهش رفتار بازیهای دیجیتالی دانش آموزان خصوصا پسران موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: الگوی فرانظری، نوجوانان، بازیهای دیجیتالی
  • مریم تاجور، نسرین عسگری فریادرس، ام البنین آتش بهار، مهناز آشورخانی*، مهدی یاسری صفحات 302-318
    زمینه و هدف

    عملکرد سلامتی زنان در دوران بارداری بر سلامت مادر، نوزاد و پیامدهای بارداری تاثیرگذار می باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین تاثیر کلاس های آموزش مجازی آمادگی زایمان بر ارتقاء عملکرد سلامتی زنان باردار بود.

    مواد و روش ها

      این مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی در سال 1399 بر روی 633 زن باردار تحت پوشش مراکز و پایگاه های جامع سلامت شهری تحت پوشش مرکز بهداشت جنوب تهران انجام شد. در مجموع 310 نفر در گروه مداخله و 323 نفر در گروه کنترل به صورت سرشماری و در صورت تمایل وارد مطالعه شدند. در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه عملکرد سلامتی، توسط مادران در هر دو گروه مداخله و کنترل تکمیل شد. سپس افراد گروه مداخله در کلاسهای آموزش مجازی آمادگی زایمان شرکت نمودند. در مرحله پس آزمون، مجددا پرسشنامه توسط شرکت کنندگان هر دو گروه در هفته 34 تا 38 بارداری تکمیل گردید. تحلیل داده ها با نرم افزار  SPSS26  انجام شد و برای آزمون فرضیه اثربخشی آموزش مجازی بر ارتقای عملکرد سلامتی مادران از آزمون آماری مدل رگرسیون خطی تعمیم یافته  استفاده شد.  

    یافته ها

    میانگین نمرات مادران باردار در گروه مداخله در ابعاد تغذیه، مراقبتهای ویژه و اطلاعات صحیح بارداری به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود (001/0>P). همچنین میانگین نمره کل عملکرد سلامتی زنان باردار در گروه مداخله (9/71±90/53) نسبت به گروه کنترل (10/58±83/86) به طور معنی داری بالاتر بود (001/0>P). از بین ویژگی های فردی شرکت کنندگان، متغیر ملیت بر رابطه بین آموزش مجازی و عملکرد سلامتی زنان باردار تاثیر داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    کلاس های آموزش مجازی آمادگی زایمان تاثیر مثبتی بر روی عملکرد سلامتی زنان باردار داشت. در مواردی که نمی توان آموزش های آمادگی زایمان را به صورت حضوری برگزار نمود، آموزش های مجازی جایگزین مناسبی می باشند.

    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، آموزش مجازی، زنان باردار، عملکرد سلامتی، پیامدهای بارداری
  • نسرین متین نیا، مهرنوش اختری زواره*، علی قلعه ایها صفحات 319-329
    زمینه و اهداف

    سرطان پستان یکی ازشایعترین بدخیمی های شناخته شده و علت اصلی مرگ و میر زنان در سراسر دنیا می باشد. یکی از راه های کاهش مرگ ومیر ناشی از آن، افرایش آگاهی ، تغییر نگرش و عملکرد زنان بروی غربالگری سرطان پستان در تشخیص زودهنگام آن می باشد. مطالعه حاضر با هدف تاثیر آموزش بروی غربالگری سرطان پستان با استفاده از پلتفرم واتس اپ در بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی همدان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بروی 236 کارمند خانم دانشگاه آزاد اسلامی همدان در سال 1398 انجام شد. افراد شرکت کننده بصورت تصادفی وارد گروه مداخله (118 نفر) و گروه کنترل (118 نفر) شدند. مداخله آموزشی به مدت یکماه با استفاده از پلتفرم واتس آپ در طی سه مرحله برای گروه مداخله انجام گردید. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه در دو مرحله قبل و 3 ماه بعد از آموزش در بین دوگروه مطالعه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS 20 و از طریق آزمون مجذور کای و آزمون تی مستقل انجام شد.

    یافته ها

    بدنبال آموزش در گروه مداخله، افزایش معنی داری در آگاهی (p=0/02) ، نگرش (p=0/01)، انجام خودآزمایی پستان (p=0/00)، معاینه بالینی پستان (p=0/004) و ماموگرافی (p=0/03) مشاهده گردید. اما در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله آموزشی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    بحث: 

    برنامه های آموزشی تدوین شده از طریق تلفن همراه در تغییر نگرش ، آگاهی و رفتارهای غربالگری در بین کارمندان موثر بوده است. لذا توصیه به طراحی و اجرای برنامه ها مختلف آموزشی درزمینه تشخیص زودهنگام سرطان پستان در بین گروه های مختلف جامعه می گردد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، روش های غربالگری پستان، آموزش، پلتفرم واتس آپ، کارکنان
|
  • Akbar Nikpajouh, Mohamadali Seifrabiei, Zahra Sanaei* Pages 229-232

    Health promotion is the process of empowering people to increase control over their health promotion. Hospitals should play an important role in promoting health, preventing diseases and providing rehabilitation services. The dominant approach in quality management of hospitals is setting service standards. In 2006, the World Health Organization (WHO) published 5 final standards and 24 sub-standards for the self-evaluation of health promoting hospitals (HPH). This tool has been translated into Farsi and is available to Iranian hospitals through the publisher's website. These standards along with sub-standards were used in the self-evaluation of hospitals that wanted to establish these standards until 2020. Some Iranian hospitals have also used this tool for self-evaluation purposes. After being revised in 2020, the HPH standards were published 5 final standards and 18 sub-standards, which are aligned with the new global strategy of HPH for 2021-2025. These standards have currently been translated into Persian and are available on the WHO HPH network website for use in the self-evaluation of Iranian hospitals.

    Keywords: Health Promoting Hospital, HPH, Health Promotion, Standard
  • Sonia Ahmadi, Hossein Ashtarian*, Fatemeh Rajati, Afshin Almasi Pages 233-248
    Background and Objectives

    Physical activity is a very important factor in improving women's health. The significant decline in physical activity, which is a gift of modernity in rural society, threatens the health of this group of women. This study was conducted with the aim of determining the effect of social empowerment on individual, social and environmental factors on the activities performed in rural women.

    Materials and Methods

    This was a semi-experimental before-after study without a control group. 60 women of Kermajan village were randomly selected and examined. Individual factors based on physical activity awareness questionnaires, physical activity performance (IPAQ), physical activity self-efficacy (ESES), perceived barriers and benefits of physical activity (Sechrist) and social environment with social support questionnaire and physical environment with environmental factors questionnaire in It was measured twice before and after the intervention. Data analysis was done through Will Coxon statistical tests using SPSS version 26 software.

    Result

    The average age of the studied women was (30.45 ± 7.31) years. The average awareness of women about physical activity from (3.72 ± 2.68) to (8.68 ± 1.64), the average self-efficacy from (25.52 ± 6.58) to (63.75 ± 6.73) and the average score of environmental barriers from (9.88 ± 2.65) to (18.87 ± 1.84); The average social support from (2.54 ± 8.33) (to (12.75 ± 4.09), the average amount of physical activity from (186.08 ± 93.08) (to (126.08 ± 104.84)) found significant changes (p<0.001). The average understanding of barriers and benefits changed from (143.60 ± 11.79) to (144.82 ± 9.38), which was not significant (p<0.113).

    Conclusion

    Empowering the rural community can lead to increasing awareness and self-efficacy and the level of physical activity of women and increasing social support for rural women and environmental changes needed in rural areas.

    Keywords: Exercise, physical activity, Health promotion, women, Empowerment, Self efficacy
  • Saeideh Hakimian, Rabiullah Farmanbar, Abolhassan Afkar, Saeed Omidi, Mahmoud Heidari* Pages 249-261
    Background and Objectives

    Noise is the most common harmful physical agent in the world in which causes many physical and mental disorders in workplaces. In noise management programs, along with the engineering control methods, using a comprehensive education program is very important. The aim of this study is to determine the effect of theory-based training on the rate of using hearing protection devices in workers of textile industry in Rasht industrial towns in 2019.

    Materials and Methods

    This study was a randomized descriptive and cross sectional controlled trial performed in two textile industries for 96 workers in Rasht 2019. Randomized sampling method was done for selection of two textile factories among 10 and assigned as experimental (48 workers) and control groups (48 workers) with noise exposure level higher than 85 dB were selected. Data collection tools included demographic and self-administered questionnaire and Theory of Planned Behavior constructs. The intervention program consisted of 4 group training sessions with an educational booklet and a pamphlet. Validity of the questionnaire through content test t and its reliability Obtained by Cronbach's alpha test. Data were analyzed in SPSS20 software using descriptive and analytical tests.

    Results

    After the educational intervention, the average attitude structures from 2.08 to 3.38, Abstract norms from 2.05 to 3.32, perception of Perceived Behavioral Control from 3.20 to 4.63, behavioral intention from 1.38 to 3.12 and performance from 1.02 to2.74 increase Found p<0/001.

    Conclusion

    Results showed that an improvement of hearing protection usage due to educational intervention based on the Theory of Planned Behavior. Thus, the Theory of Planned Behavior can be used as a theoretical framework for the design and implementation of noise management program in industries.

    Keywords: Hearing Protection Devices, Behavior Change, Health Education, Noise-Induced Hearing Loss. Theory, Textile
  • Sara Soleimani, Mohtasham Ghaffari, Sakineh Rakhshanderou* Pages 262-274
    Background and Objectives

    One of the most important factors in improving the condition of the elderly is the feeling of self-efficacy. The aim of this study was to determine the effect of theory-based educational intervention on self-efficacy and activity daily living of older people living in nursing homes in Isfahan city

    Materials and Methods

    The present study is an intervention study that was conducted in 1400 on 128 elderly people living in elderly care centers in Isfahan city. The samples were included in the study by cluster sampling method. The intervention group received interventions in four sessions. Data collection tool was self-efficacy everyday activities questionnaire and activity daily living questionnaire. Self-efficacy and activity daily living levels were measured in three stages before, one week and two months after the intervention. SPSS 16 and repeated measures analysis of variance and analysis of covariance tests were used to analyze the data.

    Results

    The statistically significant difference was observed in the mean scores of self-efficacy in performing daily and difficult life activities in the stages of one week and two months after the intervention (P <0.001). The intervention group showed significantly higher self-efficacy and activities of daily living level one week and two months after the intervention compared to the control group (P <0.001).

    Conclusion

    Educational intervention based on Banduras theory, could improve the sense of self-efficacy of the elderly living in nursing homes. Also, the interventions improved the level of activity daily living in the older people in the centers.

    Keywords: Older People, Self-Efficacy, Activity Daily Living, Education
  • Gholamreza Masoudy, Mojtaba Kondori*, MohammadHadi Abasi, Hosein Ansari, Masoumeh Rahdar Pages 275-288
    Background and Objectives

    The covid-19, in recent years, has been the most important health threat and underdeveloped rural populations are more vulnerable to disease, including death. This study was conducted aimed the investigating the preventive Covid19 behaviors according to Extended Parallel Process Model in rural populations.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted from April to September 2022 on 900 villagers’ population with 18-65 years old ages in Sistan region using a multi-stage random sampling method. The data were collected by a questionnaire whose validity and reliability were confirmed by a specific expert panel and Cronbach's alpha test. The data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency, and percentage), and analytical statistics (chi-square tests, independent t test, and Pearson correlation coefficient test and linear regression) in SPSS software version 21.

    Results

    The Participants in the terms of knowledge, the perceived susceptibility, perceived severity, self-efficacy, perceived response efficacy, and behavior erned respectively, the 86.75, 81.49, 81.91, 78.85, 79.74, and 82.86 percent of the total scores. The majority of subjects (54.6%) were in the fear control process, and the perceived efficiency predicted 12% of the Covid-19 preventive behaviors (p<0/05).

    Conclusion

    The results showed that the participants had a weaker coping appraisal than the threat appraisal and the majority of them were in the process of fear control. Therefore, in order to encourage people to take preventive measures against the disease, it is necessary to carry out educational interventions in order to improve the appraisal of coping.

    Keywords: Behavior, Efficacy, Covid-19, Rural Population
  • Homamodin Javadzade*, Marzieh Mahmoodi, Mahnoush Reisi, Rahatollah Khsoiravanpour Pages 289-301
    Background and Objective

    The use of digital games is highly prevalent among adolescents and can adversely affect their physical and mental health. The aim of this study was to determine the predictors of the stages of change in problematic digital games in high school students using a transtheoretical model.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 703 high school students in Bushehr 2020. A valid and reliable researcher-made questionnaire was performed for data gathering and analyzed using SPSS ver. 22 by descriptive indices, one-way ANOVA, chi-square, and rank ordered logistic regression.

    Results

    According to the results, self-efficacy, dramatic relief and social freedom were the predictors of the change stages of reducing and quitting digital games. This means that girls and students with higher self-efficacy (P = 0.037, OR = 1.054), have a better chance of being in higher stages of change and by increasing a unit of dramatic relief score (P = 0.025, OR = 1.09) and social freedom (OR = 1.135, P <0.001), the chances of individuals to be in the upper stages of change increased.

    Conclusion

    It seems that the design of educational interventions based on self-efficacy variables and taking into account the change processes of dramatic relief and social freedom, which increase the chances of people to be placed in higher stages of change, in reducing the behavior of digital games of students, especially for boys will be effective.

    Keywords: Transtheoretical Model, Adolescents, Video Games
  • Maryam Tajvar, Nasrin Asgari Faryadras, Omolbanin Atashbahar, Mahnaz Ashoorkhani*, Mehdi Yaseri Pages 302-318
    Background and Objective

    health practices of pregnant women affect the maternal and neonatal health and pregnancy outcomes. We aimed to determine the effect of virtual childbirth preparation education on improving the health practices of pregnant women.

    Materials & Methods

    A quasiexperimental study was conducted in three phases on 633 pregnant women covered by health centers in the south of Tehran in 2019. Since the number of eligible individuals were close to the sample size, sampling was not done and the census method was used. In total, 310 of individuals were placed in the intervention group and 323 individuals in the control group. In the pre-test phase, the health practices of pregnant women questionnaire were completed by women in both intervention and control groups. Then women in the intervention group participated in virtual childbirth preparation education. In the post-test phase, the questionnaire was completed again by women in the 34th to 38th week of pregnancy. We used the SPSS 26 software for data analysis and the effectiveness of educational intervention was evaluated by Generalized Linear Model.

    Results

    The mean scores of participants in the intervention group in the aspects of nutrition, special health care for pregnant women and correct pregnancy information were significantly higher than the control group (P < 0.001) and the overal mean scores of health practices of pregnant women in the intervention group (90.53±9.71) were significantly higher than the control group (83.86±10.58) (P<0.001). Among the participants charactristics, nationality had an effect on the relationship between virtual education and health practices of pregnant women (P=0.03).

    Conclusion

    virtual childbirth preparation education had a positive effect on the health practices of pregnant women. When it is not possible to hold face-to-face childbirth preparation education, virtual education is a suitable alternative.

    Keywords: Distance Training, Virtual Education, Pregnant women, Health Practice, Pregnancy outcomes
  • Nasrin Matinnia, Mehrnoosh Akhtari-Zavare*, Ali Ghaleiha Pages 319-329
    Background and objectives

    Breast cancer is one of the most common malignancies and leading cause of death among women worldwide. Increase awareness, change the attitude and practice of women on breast cancer screening are effective way to reduce mortality due to early detection and treatment of breast cancer. The aim of this study was to evaluate the effect of education on breast cancer screening by using WhatsApp platform among the staff of the Islamic Azad University of Hamadan.

    Materials and Methods

    A quasi-experimental study was conducted among 236 staffs in Islamic Azad University, Hamedan. Participants were randomized to either intervention group (118 staffs) or control group (118 staffs). One month’s education via wats up was delivered to the intervention group. The outcomes measures were assessed at baseline and three months after intervention. Chi-square and independent samples t-test were conducted in the course of the data analysis.

    Results

    the results of this study showed; there were significant improvement in knowledge (p=0.02), attitude (p=0.01), BSE practice (p=0.00), CBE practice (p=0.004) and mammography practice (p=0.03) after intervention. There were not significant changes in control group before and after intervention.

    Conclusion

    Implementing educational intervention based on WATS up messenger can improve knowledge, attitude and breast cancer screening among participants. A public health education program is essential to improve breast cancer prevention among different group of people in community.

    Keywords: Breast cancer, Breast cancer screening, Education, WhatsApp, Staff